Μετάβαση σε περιεχόμενο
Pokerland Φόρουμ

Νικόλαος Δάνδολος

Recommended Posts

: Διάβασα ένα άρθρο στο σάιτ ότι ο Νικ δε Γγκρηκ είναι ο πιο διάσημος παικτης όλων των εποχών και ότι έχουν δημοσιευτεί πάμπολλα άρθρα για αυτόν.΄Εχω ψάξει στο ΄Ιντερνετ και έχω βρει την μοναδική του συνέντευξη το 1954 στο κολίερς μάγκαζιν σε τρεις συνέχειες.Επίσης έχω δύο άρθρα των Νιού Γιόρκ Τάιμς ένα το 1927 και ένα το 1966.Δυστυχώς δεν έχω βρει τίποτα άλλο .Η παλαιότερη του φωτογραφία είναι του 1954 όταν ήταν κοντά στα 60.Θέλω να μάθω εάν ο φίλος που έγραψε το άρθρο έχει περισσότερα στοιχεία. Θα ήταν ωραίο να δημοσιευόταν ένα όσο το δυνατόν πιό πλήρες άρθρο-κείμενο για τον Νικ μιάς και η βιογραφία του δεν υπάρχει πουθενά. Ευχαριστώ.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Γεια σου zorbasovoudas και καλωσόρισες στο Pokerland. Ο Άκης ο Βεργίτσης είχε βρει ένα πολύ ωραίο άρθρο για τον Νικ δε Γκρηκ και το έχει μάλιστα στο blog του εδώ στο Pokerland.

Σου το παραθέτω αυτούσιο:

Ο τζέντλεμαν του τζόγου δεν πρόλαβε την Πρωτοχρονιά του 1967, που κατά το έθιμο στρώνονται πράσινες τσόχες κι΄ανοίγονται πάνω τους τράπουλες. Πέθανε τα Χριστούγεννα, στο νοσοκομείο ΄"Όρος του Σινά" του Λος Άντζελες από καρδιακή προσβολή, αφού είχε προηγηθεί πνευμονία. Ο Νικόλαος Δάνδολος ήταν 84 χρονών και οι αμερικανικές εφημερίδες το γράψανε πρωτοσέλιδα και του αφιέρωσαν αρκετές σελίδες.

Ο χαρτοπαίκτης που το μεσουράνημά του στις πράσινες τσόχες κράτησε από το 1928 ως το 1949, για να γίνει μύθος, έφυγε από τη ζωή άφραγκος, αλλά με τόσους θαυμαστές και φίλους που του έκαναν λαμπρή κηδεία. Μαικήνες του Χόλιγουντ, σταρ και μαφιόζοι, ήρθαν με τις φιμέ λιμουζίνες τους και του εναπόθεσαν λουλούδια με τραπουλόχαρτα, κυρίως τον Ρήγα σπαθί, που τον αντιπροσώπευε στο χώρο του τζόγου.

Όπως μου έλεγε ο Τέλης Σαβάλας, διάσημοι τζογαδόροι επιδιώκανε να βρεθούνε έστω για μια φορά αντίπαλοι του Νικ, για να διηγούνται, όπως στη κηδεία του, πως είχανε παίξει μαζί του. Πολύ στενοί του φίλοι υπήρξανε ο Φρανκ Σινάτρα και κάποιος Έλληνας ονόματι Παρνασάς, μεγαλοϊδιοκτήτης φορτηγών αυτοκινήτων. Ο τελευταίος είχε μείνει πριν χρόνια στο ξενοδοχείο της «Μεγ. Βρετανίας» και μου είχε μιλήσει για το Νικ. Ανέφερε το όνομα του με δέος, όπως θα μιλούσε ένας ηθοποιός για τον Ολιβιέ ή ένας χορευτής για τον Νιζίνσκι...

Ο Νικ δε Γκρηκ υπήρξε για μισό σχεδόν αιώνα ο πιο διάσημος Έλληνας της Αμερικής, πιο γνωστός από τον Σπύρο Σκούρα, τον Δημήτρη Μητρόπουλο, τον Ηλία Καζάν. Βδομάδες μετά τον θάνατό του, ο αμερικανικός Τύπος εξακολουθούσε να γράφει για την χαρτοπαικτική καριέρα του και τη ζωή του τζέντλεμαν-γκάμπλερ.

Οι μεγαλύτερες χαρτοπαικτικές αναμετρήσεις του συμπατριώτη μας είχαν γίνει Πρωτοχρονιά, κυρίως στο Λας Βέγκας. Κάποτε ένα λεπτό πριν σημάνει ο καινούργιος χρόνος, ο Νικ έχασε σ' ένα κόλπο κάπου 300.000 δολάρια και ατάραχος σηκώθηκε και έδωσε το σύνθημα να αναβοσβήσουν τα φώτα και ν' ανοίξουνε τις σαμπάνιες.«Ελπίζω», είπε, «με την αλλαγή του χρόνου ν' αλλάξει και η τύχη μου». Όταν συνέχισε σάρωσε το τραπέζι κερδίζοντας 1.250.000 δολάρια,ποσόν που έχασε μέσα σ' ένα μήνα στη ρουλέτα και στα άλογα, τη μεγαλύτερη από όλες τις αδυναμίες του.

Η ιστορικότερη παρτίδα πόκερ, που έγινε ποτέ στη Νέα Υόρκη, ήταν η αναμέτρηση των στο κέντρο «Ελ Μορόκο», με θεατές δέκα περίπου διάσημους «γκάμπλερ», ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο πρώην βασιλέας της Αιγύπτου Φαρούκ. Όταν έληξε η κανονική ώρα, ο Νικ είχε κερδίσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και ο πλέον χαμένος της βραδιάς ο νονός της Μαφίας Κοστέλο του είπε:

-Έλληνα, φεύγεις και δε συνεχίζεις, γιατί είσαι δειλός.

Τότε ο Νικ δε Γκρηκ, γυρίζοντας προς τον Φαρούκ, τον παρακάλεσε να ανακατέψει την τράπουλα και μετά είπε στον Κοστέλο:

-Και τώρα, αμίκο, έλα να τραβήξουμε από ένα χαρτί. Ο μικρότερος χάνει πεντακόσιες χιλιάδες δολάρια!

Ο Ιταλός όμως αρνήθηκε.

Την άλλη μέρα, οι «Τάιμς» της Νέας Ιόρκης έγραψαν ότι ο Κοστέλο δε θα είναι για πάντα ο αρχηγός της Μαφίας, αλλά ο Νικ δε Γκρηκ θα είναι ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς του πόκερ.

Ο συμπατριώτης μας δεξιοτέχνης των χαρτιών, που φημιζόταν κυρίως για την εντιμότητα του, δεν πέθανε πλούσιος. Από τα χέρια του είχαν περάσει περιουσίες. Οι αγαθοεργίες, τα άλογα και η έλλειψη επιχειρηματικού πνεύματος, σκορπίσανε τα χρήματα που είχε κερδίσει ο μεγάλος παίκτης στην πράσινη τσόχα. Ο Φρανκ Σινάτρα αποχαιρετώντας τον, είπε: Νικ, υπήρξες τόσο αγνός και έντιμος, ώστε η μόνη περιουσία που είχες ήταν οι αγαθοεργίες σου.

Αγαπητέ poliscas.Ευχαριστώ για την απάντησή σου.Ξέρω αρκετά για τον Νικ δε Γκρηκ,αλλά όλα τα λεφτά είναι στα άρθρα των εφημερίδων της εποχής του.Δυστηχώς έχω μόνο δυο άρθρα τα οποια και θα τα γράψω σύντομα εδώ σε άλλο μήνυμα μου.Πάντως οι πιο αξιόπιστες πληροφορίες είναι στην συνέντευξή του στο colliers το 1954.Θα σου δώσω και επ αυτού πληροφορίες αργότερα.Κανείς δεν ξέρει την ημερομηνία γέννησής του καθώς ο ίδιος ήταν τάφος σε ότι αφορά την προσωπική του ζωή για αυτό και δεν ξέρουμε πολλά για την ζωή του.Η πιθανότερη ημερομηνία γέννησής του είναι αυτή που αναφέρει ο ted thackrey στο βιβλίο του gambling secrets of nick the greek το 1883.Αυτό του είπε ο προωπικός γιατρός του Νικ.Ο Νικ έγινε διάσημος με το δε Γκρηκ από το 1921 όταν όλοι μιλούσαν για αυτόν.