Μετάβαση σε περιεχόμενο
Pokerland Φόρουμ

ΑΚ utg Final table...

Silencio

Recommended Posts

Κλασική περίπτωση χεριού..

Blinds 500-1000 ante των 100...

2h πάσα στο final table με average stack 25000 και εμείς στις 23000.. Δεν υπάρχουν πραγματικά short stacks, to μικρότερο στις 14500..

Raise στις 3500 απο utg λοιπόν.. Από cut off παίκτης που μας καλύπτει για λίγο reraise στις 7500.. Δείχνει για bet μεγάλου pair που προσπαθεί να φουσκώσει το pot ή που ζητάει all in.. Είναι καλός παίκτης και ξέρει τι πουλαέι.. Επίσης loose aggressive preflop - postflop το range του για τέτοιο move από 99 και μεγαλύτερο λοζέ, ως ΑΚ,ΑQ,ΑJ suited... Έχει ακόμη folding equity σε περίπτωση μέτριου φύλλου..

Fold όλοι και έρχεται η σειρά μας.. Οι επιλογές είναι μόνο fold ή all in? Call τις 4000 μήπως έχει λογική?

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

• Απαντήσεις 93
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Eimoun mia fora se tetoia periptwsh se final table (satellite event) me 2 seats award. Eixan meinei 6, kai eixa AK UTG kai ekana raise opws esy. Nomizw ta stack sizes htan analoga. O button me ekane reraise, kai hrthe h seira mou kai mphka all-in. O button me ekane call kai deixnei 10 10. Den petuxa A K kai termatisa 6os. Ponese polu.

Ligo argotera, enas professional pou eixe dei to xeri mou eipe pws se tetoia periptwsh, eprepe na kanw call kai na dw to flop.

Akoma den kserw an tha to epaiza alliws, alla skefthka ta e3hs: Me opoiodhpote pair sto xeri tou allou (to pio sigouro), eimaste se klassiko race...opote 53-47 against me. Me tetoia pososta, giati na riskarw oloklhro to tournoua? An kanw call, tha mou meinoun arketa gia na paiksw akoma kalo paixnidi. Sthn periptwsh sou M=13-14. To kako me auto einai pws an den petuxeis A K sto flop....you're pretty much screwed.

Duskolo to dillhma....kalh erwthsh...perimenw kai egw apopseis.

evry έγραψε:

Eimoun mia fora se tetoia periptwsh se final table (satellite event) me 2 seats award. Eixan meinei 6, kai eixa AK UTG kai ekana raise opws esy. Nomizw ta stack sizes htan analoga. O button me ekane reraise, kai hrthe h seira mou kai mphka all-in. O button me ekane call kai deixnei 10 10. Den petuxa A K kai termatisa 6os. Ponese polu.

Ligo argotera, enas professional pou eixe dei to xeri mou eipe pws se tetoia periptwsh, eprepe na kanw call kai na dw to flop.

Akoma den kserw an tha to epaiza alliws, alla skefthka ta e3hs: Me opoiodhpote pair sto xeri tou allou (to pio sigouro), eimaste se klassiko race...opote 53-47 against me. Me tetoia pososta, giati na riskarw oloklhro to tournoua? An kanw call, tha mou meinoun arketa gia na paiksw akoma kalo paixnidi. Sthn periptwsh sou M=13-14. To kako me auto einai pws an den petuxeis A K sto flop....you're pretty much screwed.

Duskolo to dillhma....kalh erwthsh...perimenw kai egw apopseis.

Και μόνο που στο είπε ενας άνθρωπος που έχει φτάσει σε αρκετά FT και εχει δει άλλα τόσα επρεπε να το κάνεις κανόνα.

Αφου το "πληρωσα" αρκετές φορές το έμαθα (χωρίς δυστυχώς να μου το πει κάποιος pro) και δεν εχω πλεον κανένα δίλλημα.

Y.Γ. Σημειωτέον οτι μπορείς να κάνεις limp & flat call out of position.

Prize structure? Πόσοι είστε στο τραπέζι? Μερικές φορές σε coin flips θέλεις να δεις και τα 5 φύλλα μονομιάς (οπότε πας ALL-IN) γιατί η πιθανότητα βελτίωσης στο flop είναι μικρότερη (μόνο 3 φύλλα). Βέβαια το αντίτιμο για να δεις το flop είναι πολύ μικρότερο. Άρα όλα είναι θέμα pot odds και stacks. Κάνε τις πράξεις να δεις ποιο συμφέρει. Έχεις κάπου 35% να πιάσεις Α ή Κ στο flop αλλά αν συμβεί αυτό μάλλον δε θα κερδίσεις κάτι παραπάνω, γιατί λογικά θα φοβηθεί, εκτός αν κρατάει κάτι σε ΑQ και του πάρεις το stack, κάτι που δε θα συνέβαινε σίγουρα αν έκανες ALL-IN preflop, όπου μπορεί να είχε αποχωριστεί το AQ. Άρα καλύτερο μου φαίνεται μάλλον το call, αλλά και πάλι περιμένω να μου πεις πόσοι ήσασταν στο τραπέζι και το prize structure.

SamGreek έγραψε:

Prize structure? Πόσοι είστε στο τραπέζι? Μερικές φορές σε coin flips θέλεις να δεις και τα 5 φύλλα μονομιάς (οπότε πας ALL-IN) γιατί η πιθανότητα βελτίωσης στο flop είναι μικρότερη (μόνο 3 φύλλα). Βέβαια το αντίτιμο για να δεις το flop είναι πολύ μικρότερο. Άρα όλα είναι θέμα pot odds και stacks. Κάνε τις πράξεις να δεις ποιο συμφέρει.

Εδω είναι FT.

Ολα αυτά που λες ΄πέρα οτι τα γνωρίζει και αυτός που ξεκινά σήμερα και δεν έχουν καμιά αξία εδώ, ενω ακούγονται λίγο ως μπουρδολογία.

Antonis έγραψε:

SamGreek έγραψε:
Prize structure? Πόσοι είστε στο τραπέζι? Μερικές φορές σε coin flips θέλεις να δεις και τα 5 φύλλα μονομιάς (οπότε πας ALL-IN) γιατί η πιθανότητα βελτίωσης στο flop είναι μικρότερη (μόνο 3 φύλλα). Βέβαια το αντίτιμο για να δεις το flop είναι πολύ μικρότερο. Άρα όλα είναι θέμα pot odds και stacks. Κάνε τις πράξεις να δεις ποιο συμφέρει.

Εδω είναι FT.

Ολα αυτά που λες ΄πέρα οτι τα γνωρίζει και αυτός που ξεκινά σήμερα και δεν έχουν καμιά αξία εδώ, ενω ακούγονται λίγο ως μπουρδολογία.[/quote:203pfggz]

Όλοι ξέρουν ότι FT από FT διαφέρει, ειδικά αν κάνεις το λάθος και συγκρίνεις το FT ενός sattelite με αυτό ενός κανονικού τουρνουά, που φαντάζομαι αναφέρεται εδώ ο Silencio. Ο φίλος evry έφερε ένα κάπως άστοχο (κι ελλιπές) παράδειγμα, αφού αναφέρεται σε sattelite και δεν αναφέρει stack sizes.

Δεν έχουν αξία τα pot odds συγκριτικά με τα odds που έχεις να περάσεις μπροστά από ένα μικρό pocket στο flop κι από τα odds να το κάνεις αυτό ALL-IN? :lol: Για ξανασκέψου το αυτό :lol: :lol: :lol: Ούτε το prize structure έχει αξία? :lol::lol: :lol: Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε... Αλλά ας μην κρίνω εγώ αυτή την άποψη, μπορεί να με θεωρείς προκατειλημμένο. Ας πει ο ενδιαφερόμενος Silencio τι συμπέρανε τελικά από τα σχόλιά μας, που υποτίθεται σκοπό έχουν να τον βοηθήσουν να βγάλει ένα συμπέρασμα για το πώς έπαιξε κι αν έκανε κάτι λάθος, πόσο μεγάλο ήτανε και τι μπορεί να κάνει στο μέλλον για να αποφύγει παρόμοια λάθη.

Λοιπόν, silencio, τι λες;

SamGreek πρόκειται για ένα κλασσικό final table και αναφέρω ότι είναι η 2η μόλις πάσα έτσι και οι 10 στο τραπέζι.. 30αρι freezout, γύρω στις 125 συμμετοχές, στα λεφτά οι 10 του final table, 1os 25% κλπ..

Παλιότερα για μένα θα ήταν μια εύκολη all in κατάσταση.. Έχω αρχίσει να έχω τις αμφιβολίες μου όμως και γιαυτό ρωτάω αν το call εδώ έχει λογική.. Είναι η κίνηση που προτιμώ πλέον -πλην περιπτώσεων απέναντι σε παίκτες που παίζουν κάθε Αχ σα nuts-..

To AK είναι το φύλλο που ευθύνεται για τους περισσότερους αποκλεισμούς μου σε fτ, ακριβώς λόγω της υπερκτίμησης που χαίρει σα φύλλο.. Στη χειρότερη ελπίζεις σε coinflip και βρίσκεσαι συχνά τεράστιο underdog απέναντι σε ΑΑ,ΚΚ...

Τελοσπάντων έκανα απλό call και σε rainbow με μικρά φύλλα φλοπ, εύκολα fold στο 80% pot size bet του.. Έδειξε QQ.. Το θέμα δεν είναι τι έδειξε αυτός, αλλά τι κάνουμε εμείς.. Είναι μια τόσο συνηθισμένη κατάσταση και τις περισσότερες φορές υπεύθυνη θετικά ή αρνητικά για τη συνέχεια του τουρνουά..

Έχω ακόμη 15000 chips πίσω και παρόλο τα blinds ευκαιρίες να ανακάμψω.. Τα all in είναι τόσο εύκολα στο final table από τους gamblers, chasers που πάντα βρίσκεται spot για double up...

Αντώνη μιας και είσαι υπέρ του call μπορείς να το αναλύσεις λίγο παραπάνω?

Silencio έγραψε:

To AK είναι το φύλλο που ευθύνεται για τους περισσότερους αποκλεισμούς μου σε fτ, ακριβώς λόγω της υπερκτίμησης που χαίρει σα φύλλο..

Νικόλα μου τι να άλλο να πω (ομοιοπαθείς):) .

Ευτυχώς που η εμπειρία σου(εαν δεν παθεις δεν μαθαίνεις) σε βοηθήσε να πάρεις την σωστή απόφαση.

Για τα υπόλοιπα ρώτα τον Samgreek να στα αναλύσει με την τεράστια εμπειρία που έχει απο FT (και ας μην εχει ακόμα στα λεφτά σε ΜΤΤ) και να σου μετ΄ρησει τα odds να στα πει μαθηματικά κ.λ.π. και εαν δεν επιβεβαιωθούν next time :woohoo: next FT :woohoo:

Antonis έγραψε:

Silencio έγραψε:

Ευτυχώς που η εμπειρία σου(εαν δεν παθεις δεν μαθαίνεις) σε βοηθήσε να πάρεις την σωστή απόφαση.

Για τα υπόλοιπα ρώτα τον Samgreek να στα αναλύσει με την τεράστια εμπειρία που έχει απο FT (και ας μην εχει ακόμα στα λεφτά σε ΜΤΤ) και να σου μετ΄ρησει τα odds να στα πει μαθηματικά κ.λ.π. και εαν δεν επιβεβαιωθούν next time :woohoo: next FT :woohoo:[/quote:2jro12ca]

Αν και δεν το ζήτησες από μένα (τόσο ανίκανο με θεωρείς silencio, ή μήπως δε λογαριάζεις καθόλου τη γνώμη μου;), αφού άλλοι δηλώνουν ξεκάθαρα ότι είναι ανίκανοι για μια περεταίρω ανάλυση, θα την κάνω για σένα για να μάθω κι εγώ και να μου φύγει η περιέργεια.

Λοιπόν, καλούμαστε να βάλουμε άλλα 4000 για να διεκδικήδουμε 2500 (initial pot) + 3500 (που έχουμε ήδη βάλει) + 7500= 13500. Άρα παίρνουμε odds 3,375 προς 1, άρα θέλουμε να έχουμε τουλάχιστον 22,85% πιθανότητα για να δούμε Α ή Κ στο φλοπ και να προσπεράσουμε ένα μικρότερο ζευγάρι. Εμείς έχουμε περίπου 35% για να πιάσουμε Α, ή Κ, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να μας κάνει την ίδια κίνηση και με ΑΑ, ΚΚ, ΑΚ ή AQs.

Silencio έγραψε:

To AK είναι το φύλλο που ευθύνεται για τους περισσότερους αποκλεισμούς μου σε fτ, ακριβώς λόγω της υπερκτίμησης που χαίρει σα φύλλο.. Στη χειρότερη ελπίζεις σε coinflip και βρίσκεσαι συχνά τεράστιο underdog απέναντι σε ΑΑ,ΚΚ...

Το συχνά που λες είναι μαθηματικά λάθος κι είναι εύκολο το γιατί. Απλά είναι χαραγμένο στη μνήμη σου με άσχημο τρόπο το πόσο πίσω βρίσκεσαι preflop όταν πέφτεις σε ΑΑ, ΚΚ, (ο λόγος για τον οποίο οι εμπειρίες δεν λένε όλη την αλήθεια, ειδικά αν σε επηρεάζουν ψυχολογικά και σου δημιουργούν λάθος εντυπώσεις) αλλά εφόσον εσύ ήδη κρατάς τον έναν Α και τον έναν Κ, η πιθανότητα να έχει ΑΑ είναι η μισή από το να έχει QQ. Επίσης η πιθανότητα να έχει ΚΚ είναι η μισή από το να έχει JJ κλπ. Μάλιστα, η πιθανότητα να έχει κι αυτός ΑΚ είναι τριπλάσια από το να έχει ΑΑ!!! Άρα το 35% που έχεις να φλοπάρεις Α ή Κ (ακόμη κι αν δεν πληρωθείς άλλο στοίχημα σε περίπτωση που έχει ο αντίπαλός σου underpair επειδή θα φοβηθεί) μου φαίνεται αρκετά μεγαλύτερο του 22,85% που απαιτούν τα pot odds για απλό call, ώστε να αντισταθμίσει για τις στατιστικά πιο λίγες φορές που θα πέσεις σε ΑΑ, ΚΚ και θα έχεις πολύ χειρότερες πιθανότητες να βελτιωθείς.

Λοιπόν, τα μαθηματικά λένε ότι απέναντι σε εύρος χεριών του αντιπάλου ΑΑ, ΑΚ, ΚΚ, QQ και JJ έχεις περίπου 40% αν πας ALL-IN από την αρχή. Εφόσον σε καλύπτει και θα κάνει σίγουρα call αν του γυρίσεις ρέστα preflop ρισκάρεις άλλα 19500 για να διεκδικήσεις 29000, άρα θες 40,2% για να το κάνεις, που οριακά δεν το έχεις. Υπολόγισε ότι με το απλό call preflop μπορείς να μείνεις όπως λες με τις υπόλοιπες 15500 που είναι αρκετές να πληγώσουν κάποιον αν βρεθείς σε καλό σημείο για ALL-IN preflop, ενώ αν παίξεις ρέστα το ΑΚ θα έχεις σχεδόν 60% πιθανότητα να αποκλειστείς ως 10ος.

Οπότε συμπεραίνουμε ότι η πιο σοφή επιλογή είναι το call, που μας δίνει μάλιστα πολύ καλά pot odds να βελτιωθούμε στο flop. Αν είχες κάποιο αρκετά μικρότερο stack (15000-16000) θα μπορούσες ακόμη και ALL-IN από την αρχή να κάνεις, εφόσον ένα τέτοιο reraise θα σου έδινε πολύ καλύτερα odds για call από αυτό το 29 προς 19,5 που είχες τώρα. Με τέτοιο stack κι από UTG σε γεμάτο τραπέζι, παρά το γεγονός ότι υπάρχει κι ante, το raise που έκανες preflop μου φάνηκε κάπως μεγάλο. Ακόμη και 2500 θα ήταν αρκετά για να κάνεις τη δουλειά σου και να γλιτώσεις πιο εύκολα από ένα μεγαλύτερο reraise από αυτό που δέχτηκες. Γενικά κοίτα οι κινήσεις σου να κάνουν τις αποφάσεις σου πιο εύκολες.

Αν δεν κάνεις τέτοιες μαθηματικές αναλύσεις, όσο κι αν τις μισείς, οι εμπειρίες του τύπου θυμάμαι έγινε έτσι τότε, θυμάμαι πόσο πολύ "έτσουξε" τότε που έπεσα σε ΑΑ με το ΑΚ μου κι από άτομα που έχουνε παίξει με παρόμοιο stack άλλες 10 φορές το ΑΚ από θέση UTG σε final table, είναι εντελώς αναξιόπιστες και στατιστικά μη εκμεταλλεύσιμες. Χρειάζεται να θυμάσαι (ή να έχεις καταγράψει) το τι έγινε πάνω από 200 φορές με το ΑΚ από θέση UTG σε τέτοιο τραπέζι και με παρόμοια stacks. Οποιοδήποτε μικρότερο δείγμα (για να μη σου πω και οι 200 φορές) είναι σίγουρα μη αντιπροσωπευτικό και η μαθηματική ανάλυση είναι άκρως απαραίτητη για να βγάλεις σωστά συμπεράσματα.

Τώρα αν κάποιοι απεχθάνονται τα μαθηματικά και στηρίζονται απλά στην εμπειρία είναι επιλογή τους κι ακόμη κι αν παίρνουν σωστές αποφάσεις δε θα ξέρουν να σου πούνε με τίποτα το γιατί αυτές είναι σωστές, ούτε θα είναι βέβαιοι αν κάνουν κάτι λάθος. Θα κρίνουν από τα μεμονωμένα αποτελέσματα ενός μη αντιπροσωπευτικού δείγματος εμπειριών.

SamGreek έγραψε:

Τώρα αν κάποιοι απεχθάνονται τα μαθηματικά και στηρίζονται απλά στην εμπειρία είναι επιλογή τους κι ακόμη κι αν παίρνουν σωστές αποφάσεις δε θα ξέρουν να σου πούνε με τίποτα το γιατί αυτές είναι σωστές, ούτε θα είναι βέβαιοι αν κάνουν κάτι λάθος. Θα κρίνουν από τα μεμονωμένα αποτελέσματα ενός μη αντιπροσωπευτικού δείγματος εμπειριών.

Ευτυχώς που έχουμε εσένα με τα σεντόνια και τις αναλύσεις σου.

Παρεμπιπτόντως δεν το διάβασα όλο. :laugh:

Χάνω?

Εδω είναι FT!!!!!!! και τόσο ρηχές αναλύσεις χωρίς βάθος και περισσότερη σκέψη δεν εχουν νόημα και αξία.

Υ.Γ. Προτιμώ να είμαι ικανός στα τραπέζια και ανίκανος στις ανούσιες μαθηματικές αναλύσεις παρά το αντίστροφο. ;)

Βρε συ SamGreek μη μου βάζεις λόγια... Ούτε ανίκανο σε θεωρώ και σέβομαι τις απόψεις όλων.. Μάλλον κατάλαβες λάθος γιατί απλά ζήτησα τη γνώμη και των 2 σας..

Του Αντώνη άμεσα γιατί απάντησε 1ος call χωρίς να το αναλύσει περαιτέρω και τη δικιά σου παραθέτωντας τα στοιχεία που ζήτησες..

Μην μεταφέρεις την αντιπαλότητα σου με τον Αντώνη σε κάθε ποστ.. Καταντάει κουραστικό..

Στα της απάντησης σου τώρα.. Εμπεριστατωμένη και διαφωτιστική.. Προφανώς συμφωνείς πως το call μοιάζει η καλύτερη επιλογή.. Βλέπεις πως μπορούν να καταλήγουν στην ίδια απάντηση διαφορετικοί παίκτες ακολουθώντας διαφορετικό δρόμο..

Προσωπικά δεν απεχθάνομαι τα μαθηματικά του πόκερ, τα σέβομαι όσο θεωρώ ότι τους αναλογούν... Προσπαθώ να μην γίνομαι σκλάβος του όμως και οι αποφάσεις μου να μπολιάζουν μαζί με τα μαθηματικά, τα reads της κάθε στιγμής και το εμπειρικό ένστικτο..

Προφανώς ο κάθε παίκτης έχει το στυλ του, αλλα μην βλέπεις τέτοια post ως μόνιμη προσπάθεια υπεράσπισης των μαθηματικών και της στατιστικής.. Δεν αντιλέγει κανείς για τη χρησιμότητα τους, αλλά το πόκερ ευτυχώς δεν είναι μόνο μαθηματικά...

Thanks για την ανάλυση σου... :)

Silencio έγραψε:

Προσωπικά δεν απεχθάνομαι τα μαθηματικά του πόκερ, τα σέβομαι όσο θεωρώ ότι τους αναλογούν... Προσπαθώ να μην γίνομαι σκλάβος του όμως και οι αποφάσεις μου να μπολιάζουν μαζί με τα μαθηματικά, τα reads της κάθε στιγμής και το εμπειρικό ένστικτο..

Προφανώς ο κάθε παίκτης έχει το στυλ του, αλλα μην βλέπεις τέτοια post ως μόνιμη προσπάθεια υπεράσπισης των μαθηματικών και της στατιστικής.. Δεν αντιλέγει κανείς για τη χρησιμότητα τους, αλλά το πόκερ ευτυχώς δεν είναι μόνο μαθηματικά...

[/quote:35mypzsc]

Χωρίς σχόλια ......... +1

apla kapoious tous noiazei na kerdizoun xrimata kai empeiria paizontas kai pairnontas stin arxi pote swstes kai pote lathos apofaseis kai alloi theloun na min tous poun oti ekanan lathos epd exoun diavasei vivlia! isws einai lathos mou isws eimai xazos alla otan vlepw mathimatika grammena trelainomai! oles tis apofaseis mou panw sto poker pleon tis pairnw kanontas polu grigora ton upologismo mesa sto mualo mou!ti me noiazei emena na pw ston kathena giati einai swsto auto pou ekana! arkei na erxontai ta lefta .... oxi oti den tha kserw na tou pw...alla na anlusw me %memememeememememememem oxi variemai den tha to kanw! afinw se esas ta pososta pou diavazete kai den paizete....

SamGreek έγραψε:

Antonis έγραψε:
Silencio έγραψε:

Για τα υπόλοιπα ρώτα τον Samgreek να στα αναλύσει με την τεράστια εμπειρία που έχει απο FT (και ας μην εχει ακόμα στα λεφτά σε ΜΤΤ) και να σου μετ΄ρησει τα odds να στα πει μαθηματικά κ.λ.π. και εαν δεν επιβεβαιωθούν next time :woohoo: next FT :woohoo:[/quote:3ic94nlo]

Αν και δεν το ζήτησες από μένα (τόσο ανίκανο με θεωρείς silencio, ή μήπως δε λογαριάζεις καθόλου τη γνώμη μου;), αφού άλλοι δηλώνουν ξεκάθαρα ότι είναι ανίκανοι για μια περεταίρω ανάλυση, θα την κάνω για σένα για να μάθω κι εγώ και να μου φύγει η περιέργεια.

Λοιπόν, καλούμαστε να βάλουμε άλλα 4000 για να διεκδικήδουμε 2500 (initial pot) + 3500 (που έχουμε ήδη βάλει) + 7500= 13500. Άρα παίρνουμε odds 3,375 προς 1, άρα θέλουμε να έχουμε τουλάχιστον 22,85% πιθανότητα για να δούμε Α ή Κ στο φλοπ και να προσπεράσουμε ένα μικρότερο ζευγάρι. Εμείς έχουμε περίπου 35% για να πιάσουμε Α, ή Κ, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να μας κάνει την ίδια κίνηση και με ΑΑ, ΚΚ, ΑΚ ή AQs.

Silencio έγραψε:

Το συχνά που λες είναι μαθηματικά λάθος κι είναι εύκολο το γιατί. Απλά είναι χαραγμένο στη μνήμη σου με άσχημο τρόπο το πόσο πίσω βρίσκεσαι preflop όταν πέφτεις σε ΑΑ, ΚΚ, (ο λόγος για τον οποίο οι εμπειρίες δεν λένε όλη την αλήθεια, ειδικά αν σε επηρεάζουν ψυχολογικά και σου δημιουργούν λάθος εντυπώσεις) αλλά εφόσον εσύ ήδη κρατάς τον έναν Α και τον έναν Κ, η πιθανότητα να έχει ΑΑ είναι η μισή από το να έχει QQ. Επίσης η πιθανότητα να έχει ΚΚ είναι η μισή από το να έχει JJ κλπ. Μάλιστα, η πιθανότητα να έχει κι αυτός ΑΚ είναι τριπλάσια από το να έχει ΑΑ!!! Άρα το 35% που έχεις να φλοπάρεις Α ή Κ (ακόμη κι αν δεν πληρωθείς άλλο στοίχημα σε περίπτωση που έχει ο αντίπαλός σου underpair επειδή θα φοβηθεί) μου φαίνεται αρκετά μεγαλύτερο του 22,85% που απαιτούν τα pot odds για απλό call, ώστε να αντισταθμίσει για τις στατιστικά πιο λίγες φορές που θα πέσεις σε ΑΑ, ΚΚ και θα έχεις πολύ χειρότερες πιθανότητες να βελτιωθείς.

Λοιπόν, τα μαθηματικά λένε ότι απέναντι σε εύρος χεριών του αντιπάλου ΑΑ, ΑΚ, ΚΚ, QQ και JJ έχεις περίπου 40% αν πας ALL-IN από την αρχή. Εφόσον σε καλύπτει και θα κάνει σίγουρα call αν του γυρίσεις ρέστα preflop ρισκάρεις άλλα 19500 για να διεκδικήσεις 29000, άρα θες 40,2% για να το κάνεις, που οριακά δεν το έχεις. Υπολόγισε ότι με το απλό call preflop μπορείς να μείνεις όπως λες με τις υπόλοιπες 15500 που είναι αρκετές να πληγώσουν κάποιον αν βρεθείς σε καλό σημείο για ALL-IN preflop, ενώ αν παίξεις ρέστα το ΑΚ θα έχεις σχεδόν 60% πιθανότητα να αποκλειστείς ως 10ος.

Οπότε συμπεραίνουμε ότι η πιο σοφή επιλογή είναι το call, που μας δίνει μάλιστα πολύ καλά pot odds να βελτιωθούμε στο flop. Αν είχες κάποιο αρκετά μικρότερο stack (15000-16000) θα μπορούσες ακόμη και ALL-IN από την αρχή να κάνεις, εφόσον ένα τέτοιο reraise θα σου έδινε πολύ καλύτερα odds για call από αυτό το 29 προς 19,5 που είχες τώρα. Με τέτοιο stack κι από UTG σε γεμάτο τραπέζι, παρά το γεγονός ότι υπάρχει κι ante, το raise που έκανες preflop μου φάνηκε κάπως μεγάλο. Ακόμη και 2500 θα ήταν αρκετά για να κάνεις τη δουλειά σου και να γλιτώσεις πιο εύκολα από ένα μεγαλύτερο reraise από αυτό που δέχτηκες. Γενικά κοίτα οι κινήσεις σου να κάνουν τις αποφάσεις σου πιο εύκολες.

Αν δεν κάνεις τέτοιες μαθηματικές αναλύσεις, όσο κι αν τις μισείς, οι εμπειρίες του τύπου θυμάμαι έγινε έτσι τότε, θυμάμαι πόσο πολύ "έτσουξε" τότε που έπεσα σε ΑΑ με το ΑΚ μου κι από άτομα που έχουνε παίξει με παρόμοιο stack άλλες 10 φορές το ΑΚ από θέση UTG σε final table, είναι εντελώς αναξιόπιστες και στατιστικά μη εκμεταλλεύσιμες. Χρειάζεται να θυμάσαι (ή να έχεις καταγράψει) το τι έγινε πάνω από 200 φορές με το ΑΚ από θέση UTG σε τέτοιο τραπέζι και με παρόμοια stacks. Οποιοδήποτε μικρότερο δείγμα (για να μη σου πω και οι 200 φορές) είναι σίγουρα μη αντιπροσωπευτικό και η μαθηματική ανάλυση είναι άκρως απαραίτητη για να βγάλεις σωστά συμπεράσματα.

Τώρα αν κάποιοι απεχθάνονται τα μαθηματικά και στηρίζονται απλά στην εμπειρία είναι επιλογή τους κι ακόμη κι αν παίρνουν σωστές αποφάσεις δε θα ξέρουν να σου πούνε με τίποτα το γιατί αυτές είναι σωστές, ούτε θα είναι βέβαιοι αν κάνουν κάτι λάθος. Θα κρίνουν από τα μεμονωμένα αποτελέσματα ενός μη αντιπροσωπευτικού δείγματος εμπειριών.[/quote:3ic94nlo]

Oraia analisi Dionusi, keep it up kai min ptoeisai, grafe esy yparxoun arketoi pou ta diavazoun!

nanasta έγραψε:

Oraia analisi Dionusi, keep it up kai min ptoeisai, grafe esy yparxoun arketoi pou ta diavazoun!

^^^

that

an kai nomizw ta mathimatika se FT den exoun osi aksia opws se cash game kai early MTT pou exeis 100+ BB

AK is the NUTZ preflop. Sto flop xanei th dynamh tou. Telos m'ayto

Toulaxisto to short stack ποκερ einai kathara mathimatiko problima, exei epilythei se megalo bathmo blah blah blah ki opoioi epimenoun oti ta maths einai axrhsta einai sa na arnountai oti h "Γη γυριζει!"

Antonis έγραψε:

Ευτυχώς που έχουμε εσένα με τα σεντόνια και τις αναλύσεις σου.

Παρεμπιπτόντως δεν το διάβασα όλο. :laugh:

Χάνω?

Εδω είναι FT!!!!!!! και τόσο ρηχές αναλύσεις χωρίς βάθος και περισσότερη σκέψη δεν εχουν νόημα και αξία.

Ναι χάνεις, το λένε κι άλλοι:

http://www.pokerland.gr/paiktes/mannerb ... poker.html

Χωρίς βάθος; Ρηχές αναλύσεις; Αφού δε διάβασες πώς το λες αυτό; Αυτό που έγραψα προήλθε από λίγη μόνο σκέψη; Αφού είναι τόσο εύκολο από σκέψη γιατί δεν το διαβάζεις; Από άποψη, ή επειδή λες ότι δεν αξίζει;

Όσα δε φτάνει η αλεπού...

Antonis έγραψε:

Υ.Γ. Προτιμώ να είμαι ικανός στα τραπέζια και ανίκανος στις ανούσιες μαθηματικές αναλύσεις παρά το αντίστροφο. ;)

Δηλαδή δεν μπορείς να είσαι καλός και στα 2; Απαρνιέσαι τη συνεχή βελτίωση; Μήπως δε διάβασες καλά αυτό;

Silencio έγραψε:

Βρε συ SamGreek μη μου βάζεις λόγια... Ούτε ανίκανο σε θεωρώ και σέβομαι τις απόψεις όλων.. Μάλλον κατάλαβες λάθος γιατί απλά ζήτησα τη γνώμη και των 2 σας..

Του Αντώνη άμεσα γιατί απάντησε 1ος call χωρίς να το αναλύσει περαιτέρω και τη δικιά σου παραθέτωντας τα στοιχεία που ζήτησες..

Μην μεταφέρεις την αντιπαλότητα σου με τον Αντώνη σε κάθε ποστ.. Καταντάει κουραστικό..

Συγγνώμη για την παρεξήγηση αλλά από τον τρόπο που το έγραψες δε φάνηκε ότι έμμεσα έστω ζητάς και τη δική μου γνώμη, sorry. Όσο για το αν σου βάζω λόγια νομίζω ότι μάλλον σε ρώτησα κάτι, παρά σου έβαλα απ' ευθείας λόγια, sorry και πάλι. Όσο για την αντιπαλότητα δεν είμαι εγώ αυτός που την τροφοδοτεί συνεχώς. Άλλος ρίχνει τις μπηχτές, εγώ απλά υπερασπίζομαι τη θέση μου.

Silencio έγραψε:

Στα της απάντησης σου τώρα.. Εμπεριστατωμένη και διαφωτιστική.. Προφανώς συμφωνείς πως το call μοιάζει η καλύτερη επιλογή.. Βλέπεις πως μπορούν να καταλήγουν στην ίδια απάντηση διαφορετικοί παίκτες ακολουθώντας διαφορετικό δρόμο..

Προσωπικά δεν απεχθάνομαι τα μαθηματικά του πόκερ, τα σέβομαι όσο θεωρώ ότι τους αναλογούν...

Πολύ σωστό αυτό που λες. Η διαφορά είναι ότι τα νούμερα λένε την αλήθεια και κανείς δεν μπορεί να τα διαψεύσει. Απορώ πώς κάποιοι έχουν τέτοια νοημοσύνη ώστε να τα αμφισβητούν! Φυσικά στο τραπέζι δεν έχουμε κομπιουτεράκι ή pokerstove για να κάνουμε τέτοιες αναλύσεις, όμως το να μάθουμε την αλήθεια που κρύβουν τα νούμερα έστω και κατόπιν εορτής θα μας δείξει πόσο ικανοί είμαστε στο να κάνουμε χοντρικές αριθμητικές εκτιμήσεις ΑΦΟΥ βάλουμε τον αντίπαλο σε range χεριών (χωρίς την ψυχολόγηση-διάβασμα του αντιπάλου τα μαθηματικά είναι άχρηστα, είναι σαν να λείπει το Α και να έχεις μόνο το Ω).

Silencio έγραψε:

Προσπαθώ να μην γίνομαι σκλάβος του όμως και οι αποφάσεις μου να μπολιάζουν μαζί με τα μαθηματικά, τα reads της κάθε στιγμής και το εμπειρικό ένστικτο..

Δεν είπε κανείς να γίνεις σκλάβος τους απλά να τα ασπαστείς στο κομμάτι που τους αναλογεί στο παιχνίδι. Και φυσικά οι αποφάσεις σου θα μπολιάσουν μαζί με reads κλπ, αν θες να είναι οι καλύτερες δυνατές.

Silencio έγραψε:

Thanks για την ανάλυση σου... :)

You wellcome, anytime...

psfsin έγραψε:

isws einai lathos mou isws eimai xazos alla otan vlepw mathimatika grammena trelainomai! oles tis apofaseis mou panw sto poker pleon tis pairnw kanontas polu grigora ton upologismo mesa sto mualo mou!ti me noiazei emena na pw ston kathena giati einai swsto auto pou ekana! arkei na erxontai ta lefta .... oxi oti den tha kserw na tou pw...alla na anlusw me %memememeememememememem oxi variemai den tha to kanw!

Αν ασπαστείς τα μαθηματικά θα έρχονται πιο πολλά λεφτά ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ...

psfsin έγραψε:

afinw se esas ta pososta pou diavazete kai den paizete....

Σε ποιον αναφέρεσαι τώρα; Ξέρεις κανέναν που το κάνει αυτό;

evry έγραψε:

^^^

that

an kai nomizw ta mathimatika se FT den exoun osi aksia opws se cash game kai early MTT pou exeis 100+ BB

Κι όμως σε deepstacks τα μαθηματικά εξαρτώνται πάρα πολύ από τον πιο απροσδιόριστο παράγοντα στο πόκερ: τα implied odds. Γι' αυτό και είναι πιο ανακριβή τα αποτελέσματά τους και υπάρχει τόσο μεγάλο variance στα deep stack cash games... Επίσης στα αρχικά στάδια τουρνουά μπλέκεσαι με δύο παράγοντες που δε συμβαδίζουν πάντα: Chips EV και prize pool EV. Αντίθετα στο final table όπου όλοι πληρώνονται και ξέρεις πόσο παίρνει ο καθένας τα μαθηματικά συνδυάζουν πολύ πιο εύκολα τους παράγοντες Chips EV και prize pool EV χάρη στο ICM. Επίσης τα short stacks δε χωράνε και πολλούς υπολογισμούς περί των implied odds. Ειδικά στην ανάλυση αυτή που προηγήθηκε, το μισό πρόβλημα αφορούσε ALL-IN preflop. Τι πιο απλό από αυτό!

holdemgr έγραψε:

Κι όμως, στο συγκεκριμένο παράδειγμα μπαίνει στο χορό το gap concept theory. Μας βλέπει να κάνουμε raise 3,5BB UTG. Με τι φύλλα θα μας κάνει reraise? Ξαφνικά το ΑΚ δεν είναι και τόσο nuts (η ανάλυση πιστεύω το απέδειξε).

holdemgr έγραψε:

Toulaxisto to short stack ποκερ einai kathara mathimatiko problima, exei epilythei se megalo bathmo blah blah blah ki opoioi epimenoun oti ta maths einai axrhsta einai sa na arnountai oti h "Γη γυριζει!"

+1

Στα ελληνικά φόρουμ αλλά και στο Απολλώνια ακούω συνέχεια για μαθηματικά.Οι τοπ επαγγελματίες παίκτες λένε ότι τα μαθηματικά είναι τα πρώτα που πρέπει να μάθεις ,είναι πολύ βασικά και χρήσιμα αλλά δεν αντιπροσωπεύουν παραπάνω από το 10% του παιχνιδιού.Συμφωνώ με αυτήν την άποψη και όχι με τους σούπερ ΄Ελληνες παίκτες που θεωρούν τα μαθηματικά ως το μεγάλο τους όπλο. Μπορώ να δεχτώ ότι ειδικά στο ίντερνετ μπορεί να φτάσει να αντιπροσωπεύει μέχρι και το 20-25% του παιχνιδιού,αλλά θέλω και μία απάντηση από τους τοπ έλληνες για το ποσοστό που πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύουν τα μαθηματικά στο ΝL HOLDEM συγκεκριμένα που είναι και το πιο δημοφιλές,και σε ποιές αποφάσεις είναι περισσότερο χρήσιμα τα μαθηματικά.Το πιο μαθηματικό παιχνιδι είναι μάλλον το OMAHA HI-LO FIXED LIMIT.Ελπίζω σε απάντηση και από τον Καματάκη που είναι ίσως ο πιο γνώστης του θέματός αυτού.

holdem Δεν νομίζω να είπε κάποιος οτι είναι άχρηστα.

Στην παρούσα φάση οτι και μαθηματική ανάλυση και εαν κάνεις ειναι λάθος εαν δεν περιλάβεις και άλλες υποθέσεις.

Απο την εμπειρία μαθαίνεις οτι καλό είναι να βλέπεις flop σε τέτοιες περιπτώσεις κάποιες άλλες να το πηγαίνεις εντελώς πάσο κ.λ.π.

Μαθαίνεις οτι γενικά ειναι καλό να περιμένεις σε FT και υπάρχουν περιπτώσεις που μαθηματικά to fold μπορεί να φαίνεται λάθος αλλα να είναι ολοσωστο.

Στο FT το fold κερδίζει λεφτά. ΄Στο cash δεν συμβαίνει αυτό. Ξέρεις τι λέω αλλα πιστεψέ με αλλο ειναι να το βιώνεις και άλλο να το φαντάζεσαι.

zorbasovoudas έγραψε:

Στα ελληνικά φόρουμ αλλά και στο Απολλώνια ακούω συνέχεια για μαθηματικά.Οι τοπ επαγγελματίες παίκτες λένε ότι τα μαθηματικά είναι τα πρώτα που πρέπει να μάθεις ,είναι πολύ βασικά και χρήσιμα αλλά δεν αντιπροσωπεύουν παραπάνω από το 10% του παιχνιδιού.

Εχεις την εντύπωση οτι εαν ειχαν και τόση ιδιαίτερη σημασία δεν θα υπήεχαν παίκτες που θα εβγαζαν χαρτί και μολύβι και θα άρχιζαν τους υπολογισμούς?

Αν και οπως βλέπω ετσι οπως πάει το πράγμα ειναι πολύ πιθανόν να έχουμε κάποια τέτοια Ελληνική πρωτιά. :laugh: :laugh:

Antonis έγραψε:

...

Απο την εμπειρία μαθαίνεις οτι καλό είναι να βλέπεις flop σε τέτοιες περιπτώσεις κάποιες άλλες να το πηγαίνεις εντελώς πάσο κ.λ.π.

Μαθαίνεις οτι γενικά ειναι καλό να περιμένεις σε FT και υπάρχουν περιπτώσεις που μαθηματικά to fold μπορεί να φαίνεται λάθος αλλα να είναι ολοσωστο.

Στο FT το fold κερδίζει λεφτά. ΄Στο cash δεν συμβαίνει αυτό. Ξέρεις τι λέω αλλα πιστεψέ με αλλο ειναι να το βιώνεις και άλλο να το φαντάζεσαι.

Δε διαφωνώ. Δεν αντιλαμβάνομαι καν τι θες να πεις ακριβώς γιατί δεν έχω εμπειρία σε τουρνουά αλλά μπορώ να πω ότι και πάλι γίνεται αναγωγή στα μαθηματικά. Απλά βάζεις διαφορετικά χ και ψ και αλλάζεις την εξίσωση (να το πω πολύ απλοϊκά)

Κάνεις δεν είπε ότι αν ξέρεις μαθηματικά θα παίζεις καλό πόκερ. Αυτό είναι LOL

To ίδιο LOL είναι να λες οτι μπορείς να παίζεις το καλύτερο ποκερ χωρίς μαθηματικά

Μπορεί πχ να διαβάζεις τέλεια τους αντιπάλους σου αλλά τι να το κάνεις όταν δε μπορείς να βρεις το παίξιμο με το μέγιστο EV;

holdemgr έγραψε:

Κάνεις δεν είπε ότι αν ξέρεις μαθηματικά θα παίζεις καλό πόκερ. Αυτό είναι LOL

To ίδιο LOL είναι να λες οτι μπορείς να παίζεις το καλύτερο ποκερ χωρίς μαθηματικά

Μπορεί πχ να διαβάζεις τέλεια τους αντιπάλους σου αλλά τι να το κάνεις όταν δε μπορείς να βρεις το παίξιμο με το μέγιστο EV;

Πιστέυω το πιο σωστό post σε αυτό το thread, μακράν...

Όσο για το αν είναι 10% του παιχνιδιού, ή παραπάνω ή λιγότερο δεν το ξέω με ακρίβεια. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού. Είναι πιο ισχυρά στο short stack play από ό,τι στο deep stack play κλπ. Ούτε σημαίνει ότι όποιος χρησιμοποιεί τα μαθηματικά πολύ περισσότερο από άλλους τους δίνει πιο μεγάλη σημασία από ότι τους αναλογεί. Είπαμε πρώτα έρχεται το hand reading, μετά όλοι οι υπολογισμοί με odds κλπ... Χωρίς το hand reading τι να κάνεις τους υπολογισμούς;

SamGreek έγραψε:

holdemgr έγραψε:

Κι όμως, στο συγκεκριμένο παράδειγμα μπαίνει στο χορό το gap concept theory. Μας βλέπει να κάνουμε raise 3,5BB UTG. Με τι φύλλα θα μας κάνει reraise? Ξαφνικά το ΑΚ δεν είναι και τόσο nuts (η ανάλυση πιστεύω το απέδειξε).

I was trying to make a point. Προφανώς είναι ένα καθαρά μαθηματικό πρόβλημα και όσοι ενδιαφέρονται ας διαβάσουν τον τρόπο επίλυσης που δίνεις

Δε λεώ ότι δίνεις τη σωστή λύση αλλά λέω ότι δίνεις το σωστό τροπο λύσης.

Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε όπως λεει και ο Ηλιος B)

(Αστείο είναι δε με πειράζει να το εξηγήσω αν υπάρχει απορία)

holdemgr έγραψε:

Δεν αντιλαμβάνομαι καν τι θες να πεις ακριβώς γιατί δεν έχω εμπειρία σε τουρνουά αλλά μπορώ να πω ότι και πάλι γίνεται αναγωγή στα μαθηματικά. Απλά βάζεις διαφορετικά χ και ψ και αλλάζεις την εξίσωση (να το πω πολύ απλοϊκά)

Σίγουρα, το ξέρω. :laugh:

Απλά κάποιες φορές η τακτική που πρέπει να ακολουθήσεις σου υπαγορεύει οτι είναι σημαντικότερη των μαθηματικών και υπάρχουν περίπτωσεις που ενω έχεις τα odds να κάνεις call πρέπει να κάνεις fold, απέναντι σε αυτόν τον αντίπαλο. Τέρμα. Οσο πιο γρήγορα το καταλάβουν κάποιοι τόσο καλύτερο για το bankroll τους.

Ο Ακης ισως καταλαβαίνει περισσότερο από όλους τι λεω, αν και το πλήρωσε λίγο ακριβά για να το μάθει.